Polyamori 1
Polyamori går ut på å ha romantiske og/eller seksuelle forhold med flere partnere samtidig, og med alles samtykke. Det kan også kalles å være poly, eller etisk ikke-monogami.
Den forventningen eller ønsket vi har om at vår monogame partner skal være både kjæreste, elsker, medforelder, bestevenn, og så videre, er relativt moderne.
Dette stiller svært høye krav til valg av partner, og hvordan vi oppfører oss i hverdagen. Det kan være lett å bli misfornøyd og skuffet hvis man ikke passer inn i idealet om å være perfekt samstemte på alle områder i livet, eller hvis man savner en egenskap hos partneren sin.
Blir man som monogam tiltrukket av noen andre så kan man tenke at man har valgt feil partner (og kanskje burde bytte dem ut), eller at man gjør noe galt og bruke mye tid og krefter på å glemme det.
Polyamorøse forventer ikke at en partner skal oppfylle alle behov man har. Man trenger ikke å føle seg egoistisk hvis man vil utforske en relasjon med andre, og mange opplever å få mer overskudd av å ha en slik frihet.
Det kan også gi mer energi i forholdet å se andre synes at partneren din er attraktiv, eller å få komplimenter og bli sett av andre selv. Det kan være mange grunner til at man ønsker å åpne et forhold.
Noen er polyamorøse av natur og kunne ikke sett for seg å leve på noen annen måte, noen er i et forhold hvor de ikke får oppfylt et eller flere viktige behov og blir enige med sin partner om at de kan åpne forholdet for å dekket dette behovet.
Hvor mange er polyamorøse?
I en ny undersøkelse av Bente Træen og Frode Thuen så svarte 3% at de var poly. En annen undersøkelse viser at ca. 20 prosent har forsøkt seg på en eller annen variant av etisk ikke-monogami.
I en undersøkelse gjennomført av YouGov i 2016 svarte kun 51 prosent av de som var under 30 år at deres ideelle forhold ville vært fullstendig monogamt, så det kan se ut som om tallene vil øke.
Det er flere skeive som er polyamorøse enn heterofile (henholdsvis 16,8 og 2,1%). Det vil kanskje være overraskende for noen at kvinner er mer positive til etisk ikke-monogami enn menn, men med tanke på at kvinner ser ut til å ha behov for mer seksuell variasjon enn menn, så er dette logisk.
Forhandling og kommunikasjon
Polyamori fordrer at man er åpne om egne grenser og behov og lærer å kommunisere om det. Sånn sett er det som alle andre forhold, men det blir gjerne mer å kommunisere om når man er flere involverte. For eksempel om de ulike relasjonene skal være likeverdige, om en ny person skal intervjues eller godkjennes av de andre i forholdet, om man har faste tider man møtes på, om hvor lang tid det skal gå før man eventuelt blir introdusert for barn i familien, osv. Noen av de viktigste temaene man bør diskutere er kanskje tid og oppmerksomhet. Kjærlighet er en uuttømmelig ressurs, men tid og oppmerksomhet er begrenset og bør forvaltes klokt.
Mange vil nok påstå at monogame har mye å lære om kommunikasjon av polyamorøse. Vi har ofte noen innebygde normer om hvordan et forhold skal være, som for eksempel at man ikke skal være utro, men det er få som diskuterer hvor grensene skal gå før de allerede er overtrådt.
Syns du det er utroskap å kysse noen andre, eller å utveksle intime meldinger via messenger? Kanskje er man ikke enige om hvor grensene går. Dette kan føre til mange misforståelser og sårede følelser.
Polyamorøse kan for eksempel ønske å vite det når kjæresten skal på date med andre, og regne det som utroskap dersom de gjør det i skjul. Man kan mene at det er ok at partneren har sex med andre, men bare dersom de bruker kondom eller slikkelapp.
Slike diskusjoner har man gjerne tidlig for å unngå å trå feil. Forskjellen på utroskap og polyamori er åpenhet og etikken; At man alltid snakker om ting og ikke trår over andres grenser.
Sjalusi
Vi opplever sjalusi i varierende grad, og reagerer ulikt på det. For noen kan det at partneren flørter med andre eller blir sjekket opp være opphissende og positivt, for andre føles det som en katastrofe.
Sjalusi bunner ofte i usikkerhet, at man er redd for å bli sammenlignet med en annen og være dårligere, eller å bli forlatt. Da er det viktig å huske at det er bare du som er akkurat den du er.
Noen polyamorøse mennesker føler ikke sjalusi i det hele tatt. Andre blir sjalu, men jobber med disse følelsene sammen med sine partnere for at de ikke skal påvirke forholdet negativt. Ofte hjelper det å få litt ekstra bekreftelse og å bli hørt.
Hvis man spør foreldre om de ble mindre glad i det første barnet sitt når de fikk nummer to, så vil de sannsynligvis svare nei. Slik er det med kjærester i polyforhold også. Kjærlighet er en uutømelig kilde, og man er ikke mindre glad i sin første partner fordi om man får en til.
Compersion
Compersion er et uttrykk som kan oversettes med medglede. Det er en følelse som polyamorøse opplever når en av deres partnere for eksempel skal på date med en annen eller er forelsket.
Det betyr at de får glede av partnerens glede. For noen polyamorøse så kan det at en partner blir forelsket i en annen bety at de får mer overskudd, blir kåtere og blide. I stedet for å bli sjalu, så føler de seg trygge i sin relasjon og syns det er flott at partneren er lykkelig. Det er bra for deres forhold også.
Barn
Som de fleste andre så har mange polyamorøse barn. Forskning viser at barn som vokser opp i polyfamilier ikke tar noen skade av det. Det er like bra som å vokse opp i en monogam familie.
Det å vokse opp med flere omsorgspersoner som kan snakke om- og lære bort ulike ting, og hvor det oftere er noen som har tid til deg, kan være en bonus. Det er flere politiske partier i Norge som arbeider for at barn skal kunne ha flere juridiske foreldre. Dette vil være positivt både for LHBT-personer, bonusforeldre, polyamorøse, og for barna som da vil bli trygt ivaretatt.
Sex
Polyamorøse mennesker kan være aseksuelle, panseksuelle, bifile, homofile, lesbiske eller heterofile.
Det er ingen automatikk i at alle i forholdet har sex med alle, selv om de seksuelle orienteringene passer sammen. Det kommer helt an på reglene i forholdet, om en er tiltrukket av hverandre, og andre personlige faktorer. Polyamori handler ikke først og fremst om sex, men for mange er det en viktig fordel at man kan ha flere seksualpartnere.
Hvordan ser et polyforhold ut?
Polyforhold er like forskjellige som de menneskene som er i dem. Noen polyforhold er hierarkiske med for eksempel et forhold mellom to kvinner som er hverandres førstepartnere, og som hver har sine andrepartnere. I andre forhold er alle likestilte, eller man har andre roller ut fra preferansene til de som er med. Noen er sammen med flere eller alle i polyforholdet, andre bare med en.
Fordelen med polyamori er at man kan legge opp forholdet akkurat slik man vil ut fra ønskene og grensene til de som er i forholdet. Når man er gode på kommunikasjon og ikke så bundet av hvordan et forhold «bør» være, så er det mange muligheter for å gjøre ting akkurat slik man vil.